Content writing in copywriting – Kaj pomenita ta dva pojma in kakšne so razlike med njima?

Pisanje različnih besedil je pomemben sestavni del uspešnega digitalnega marketinga. Vendar pa se tudi pisanje besedil med seboj razlikuje v tem, kako nagovarjamo bodoče stranke, kakšno vsebino jim podajamo in kakšen je glavni namen besedila.

Kakšna je razlika med njima?

Content writing je v Sloveniji bolje poznan kot glavni del vsebinskega (content) marketinga, zato bom v nadaljevanju uporabljala izraz vsebinski marketing. Že samo ime pove, da pri vsebinskem marketingu pisec bralcu podaja različno kvalitetno in koristno vsebino, katere namen je informiranje in izobraževanje. Glavni namen vsebinskega marketinga je grajenje zaupanja in zveste baze strank, nakup pa je stranski želen rezultat vsebinskega marketinga.

Pri copywritingu pa je glavni namen takojšnja akcija oz. nakup ali naročilo storitve. Copywriter ustvari prepričljivo prodajno besedilo, ki pri bralcu pritisne na prave točke, da se ta odloči za akcijo oz. nakup.

Kombinacija obojega? Po mojem mnenju dobitna kombinacija! Z vsebinskim marketingom vašim strankam, bralcem ali sledilcem podajate kvalitetne in uporabne informacije ter s tem gradite zaupanje, ki prinese rezultate, copywriting pa uporabljate, da vašim bodočim strankam prepričljivo ponudite vaše izdelke in storitve ter jih povabite, da se odločijo za akcijo!

Nekaj primerov uporabe

Vsebinski marketing temelji na podajanju brezplačne izobraževalne in informativne vsebine, ki jo lahko predstavite skozi nekaj naslednjih načinov:

 • E-knjige
 • Webinarji
 • Izobraževalne video vsebine
 • Uporabna in kvalitetna vsebina v e-novičkah
 • Informativne in koristne objave na  različnih socialnih omrežjih
 • Blogi in članki
 • Priročniki
 • Študije primerov

Copywriting so prodajna besedila, ki bralca prepričajo, da izvede ciljno dejanje, kot je nakup izdelka ali storitve in uporabljate ga lahko na naslednje načine:

 • Oglasi na socialnih omrežjih
 • Prodajno usmerjene objave na socialnih omrežjih
 • E-novičke, katerih cilj je nakup ali naročilo storitve
 • Oglasi za SMS marketing
 • Prodajne pristajalne strani

Raziskave so pokazale, da ljudi medtem, ko se odločajo za nakup vodijo čustva, zato si s pisanjem prodajnih besedil lahko pomagate tudi z nekaj osnovnimi triki, ki si jih lahko preberete v blogu 14 praktičnih nasvetov, kako deluje psihologija kupca.

*Konkreten primer uporabe: Ste spletna trgovina, ki uporablja mobilne naprave. Primer vsebinskega marketinga je članek, v katerem predstavite 10 uporabnih funkcij novega telefona na trgu ali pa naredite brezplačen video, kako narediti odlične fotografije s popularno znamko telefona. Copywriting pa je besedilo, ki ga uporabite v oglasu na socialnih omrežjih, kjer v nekaj stavkih predstavite nove, ugodne in trendi ovitke za strankin nov pametni telefon in stranko povabite, da se odloči za nakup! 

Katero vrsto pisanja torej izbrati za uspeh vašega podjetja? Brez dvoma uporabljajte oba načina, saj ima vsak svoj namen in pomembno mesto pri grajenju vaše znamke. Ko pa brata “Content” in “Copy” združita moči, lahko skupaj zgradita ogromno bazo rednih strank, v njih vzbudita zaupanje in lojalnost ter jih nenazadnje s pravimi besedami prepričata tudi v nakup!